Saxenda iskustva – Liraglutid u terapiji gojaznosti

Saxenda lek

 

Saxenda je lek koji sadrži aktivni sastojak liraglutid, namenjen za terapiju gojaznosti. Liraglutid deluje aktivirajući specifičan peptid, GLP-1 (glucagon-like peptide-1), i pruža višestruke koristi u borbi protiv viška kilograma. Ovaj lek podstiče oslobađanje insulina iz pankreasa, smanjuje apetit i usporava pražnjenje želuca. Saxenda je posebno namenjen osobama starijim od 18 godina sa indeksom telesne mase (BMI) većim od 30, ili osobama sa BMI većim od 27 uz prisustvo određenih komorbiditeta, kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, dislipidemija ili apneja u snu (problemi sa disanjem tokom spavanja). Osim toga, lek se može primenjivati i kod dece starije od 12 godina, uz dijagnozu gojaznosti od strane lekara i težinu veću od 60 kg.

Saxenda je lek za mršavljenje koji se ubrizgava u potkožno tkivo. Lek sadrži aktivnu supstancu liraglutid, koja je slična hormonu glukagonu-like peptideu-1 (GLP-1). GLP-1 je hormon koji se oslobađa nakon jela i koji pomaže u regulaciji apetita i šećera u krvi.

Gojaznost predstavlja globalni zdravstveni izazov sa sve većim uticajem na javno zdravlje. Ovaj ozbiljan problem karakteriše prekomerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu, često posledica disbalansa između unosa kalorija i njihove potrošnje. Povećanje broja gojaznih osoba povezano je sa savremenim načinom života koji promoviše fizičku neaktivnost i nepravilnu ishranu. Gojaznost je povezana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, dislipidemiju, bolesti jetre i određene vrste karcinoma. Takođe, utiče negativno na mentalno zdravlje, povećavajući rizik od depresije, anksioznosti i problema sa samopouzdanjem.

Saxenda i Ozempic: Dva leka za različite svrhe

U kontekstu rešavanja problema gojaznosti, lekovi kao što je Saxenda igraju važnu ulogu. Saxenda se koristi kao deo šire strategije koja uključuje promene u ishrani i redovnu fizičku aktivnost. Ovaj lek nije zamena za zdrav način života, već se koristi kako bi podržao proces gubitka telesne mase. Ponekad se meša sa lekom Ozempic, jer oba deluju na GLP-1, mada imaju različite aktivne sastojke. Ozempic je namenjen kontroli šećera u krvi i terapiji dijabetesa tipa 2, dok je Saxenda fokusiran na tretman gojaznosti.

Saxenda iskustva

Sexenda iskustva su raznolika. Iskustva korisnika Saxenda leka variraju u zavisnosti od individualnih karakteristika, doziranja i usklađenosti sa zdravim načinom života.

Mnogi korisnici primećuju smanjenje apetita i postepeno gubljenje telesne mase.

Terapija često brzo utiče na apetit, smanjujući želju za hranom i pomažući bržem osećaju sitosti tokom obroka. Lekari igraju ključnu ulogu pružajući podršku i ističući važnost kombinovanja farmakoterapije sa zdravim životnim stilom kako bi se postigli najbolji rezultati. Međutim, postoje i korisnici koji se suočavaju sa mučninama i sporijim gubitkom telesne mase, a neki čak doživljavaju umor i vrtoglavicu, što može otežati redovnu fizičku aktivnost.

Pravilna primena – Sexenda neželjeni efekti

Saxenda se primenjuje pažljivo i zahteva recept lekara. Lek je dostupan u obliku injekcione pene i primenjuje se subkutano, uz postepeno povećanje doze tokom prvih nedelja kako bi se smanjio rizik od gastrointestinalnih neželjenih efekata. Terapija se obično nastavlja ako se tokom prvih 12 nedelja izgubi 5% ili više telesne mase u odnosu na početak terapije. Pacijenti se obučavaju kako da samostalno primenjuju injekcije kod kuće, a neiskorišćeni penovi se čuvaju u frižideru na odgovarajućoj temperaturi.

Najčešći neželjeni efekti uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i zatvor.

Iako su ozbiljnije komplikacije poput ubrzanog pulsa, pankreatitisa i upale žučne kese retke, lekari pažljivo prate pacijente tokom terapije.

Važno je napomenuti da Saxenda nije zamena za insulin u terapiji dijabetesa, te ga ne smeju koristiti trudnice i dojilje. Osobe sa hroničnim ili autoimunim oboljenjima trebaju se konsultovati sa svojim lekarom kako bi procenili bezbednost terapije. Trenutno, Saxenda nije deo osnovne liste lekova Svetske Zdravstvene Organizacije, ali se razmatra njegovo uvršćivanje, sa više informacija očekivanih u septembru.

Saxenda Srbija

U Srbiji je Saxenda dostupna od 2022. godine. Lek se može nabaviti na recept, a izdaje ga lekar specijalista opšte medicine ili interne medicine.

Na osnovu iskustva korisnika u Srbiji, Saxenda može biti efikasna u mršavljenju. Lek može pomoći u smanjenju apetita i osećaja gladi, što može dovesti do smanjenja unosa kalorija i gubitka težine.

Saxenda lek prednosti:

  1. Pomaže u smanjenju telesne mase kod gojaznih osoba: Saxenda se pokazao kao efikasan u pomoći ljudima da izgube težinu, naročito kada se koristi zajedno sa zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću.
  2. Smanjuje apetit: Korisnici često primete značajno smanjenje želje za hranom, što olakšava kontrolu unosa kalorija.
  3. Produžava osećaj sitosti: Liraglutid pomaže da se duže osećate siti, smanjujući potrebu za čestim obrocima.

Saxenda lek nedostaci:

  1. Može da izazove neželjene efekte: Mučnina, dijareja, umor, vrtoglavica i zatvor su česti neželjeni efekti koji se javljaju tokom terapije.
  2. Neki pacijenti ne podnose lek dobro: Za određene osobe, Saxenda može biti teško podnošljiv, a neki se suočavaju sa konstantnim mučninama i sporim gubitkom telesne mase.
  3. Nije pokriven zdravstvenim osiguranjem: Nažalost, ovaj lek trenutno nije deo osnovnog paketa lekova koji pokriva zdravstveno osiguranje.

U zaključku, Saxenda predstavlja koristan alat u terapiji gojaznosti, ali treba ga koristiti pažljivo uz nadzor lekara. Efikasnost leka može značajno varirati među korisnicima, a neželjeni efekti mogu biti izazovni. Ključ uspeha leži u kombinaciji sa zdravim načinom života, pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. Pacijenti trebaju konsultovati svog lekara pre početka terapije i redovno se pridržavati smernica kako bi postigli najbolje rezultate u procesu gubitka telesne mase.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *