Divlja nana biljka – koristi i svojstva

Divlja nana je biljka koja odiše opojnim i osvežavajućim mirisom koji opušta i smiruje. Osim svoje neodoljive arome, divlja nana ima mnoge prednosti za zdravlje. U današnjem svetu, gde se zdrav način života, ishrana i prirodno lečenje cene više nego ikad, začinske i aromatične biljke poput divlje nane zauzimaju posebno mesto.

Nažalost, sveže bilje često biva zapostavljeno u modernoj ishrani, jer nismo uvek u mogućnosti da ga nabavimo, gajimo ili sami beremo. Divlju nanu najčešće kupujemo u obliku sušenog čaja, ali treba znati da ova biljka ima posebno impresivna svojstva kada se koristi sveža.

Divlja nana lekovitost

Divlja nana obiluje antioksidansima, čime se izdvaja među svim namirnicama koje konzumiramo. Osim toga, nana pripada porodici mente i čini grupu od dvadesetak različitih biljaka, uključujući poznate varijetete poput peperminta i sperminta.

Osvežavajuća aroma nane prisutna je u mnogim proizvodima, kao što su paste za zube, žvakaće gume, bomboni i proizvodi za negu. Listovi divlje nane koriste se sveži ili sušeni kao dodatak hrani ili za pripremu čaja i sokova.

Divlja nana lekovita svojstva

Lekovita svojstva divlje nane su dobro poznata. Ova biljka se koristi kao narodni lek već vekovima i rasprostranjena je širom Evrope, Afrike i Australije. Istraživanja su pokazala da divlja nana ima antiinflamatorna, antifungalna i antimikrobna svojstva, a čak se i smatra da ima antikancerogeno dejstvo. Pored svoje neodoljive arome, divlja nana nudi širok spektar zdravstvenih prednosti.

Divlja nana je bogata antioksidansima i pokazala se kao moćan borac protiv slobodnih radikala, čime štiti organizam od oštećenja ćelija. Osim toga, divlja nana je blagotvorna za gastrointestinalni sistem, olakšavajući tegobe kao što su dijareja i grčenje creva.

Naučne studije ukazuju na potencijalnu ulogu divlje nane u prevenciji i lečenju raka. Njena antikancerogena aktivnost uočena je u borbi protiv ćelija raka dojke, što je obećavajuće otkriće.

Osim ovih impresivnih svojstava, divlja nana nudi i druge zdravstvene prednosti. Rozmarinska kiselina u nani pomaže ublažavanju simptoma sezonskih alergija. Takođe, nana poboljšava varenje, ublažava glavobolje, čisti disajne puteve, i koristi se u nezi kože. Takođe, može da pomogne u mršavljenju i očuvanju zdravlja usta i zuba.

Divlja nana se često koristi u ishrani, posebno u bliskoistočnim jelima i salatama. Sveže listove nane možete dodati u limunadu, voćnu salatu, testo za kolače ili pripremiti osvežavajući čaj ili sok.

Divlja nana NAPOMENA

Uz sve ove koristi, važno je imati na umu mere opreza pri upotrebi nane. Nana se ne preporučuje osobama koje imaju problema s gastroezofagealnim refluksom, a takođe treba biti oprezan s konzumacijom čistog ulja nane. Takođe, treba se posavetovati s lekarom ako uzimate lekove ili imate određene zdravstvene probleme.

Divlja nana je biljka koja ne samo da očarava svojom aromom već i obiljem lekovitih svojstava, čineći je neprocenjivom u očuvanju našeg zdravlja.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *