Crvena maka iskustva – Blagotvorni efekti Crvene Make

Crvena maka, jedinstvena biljka koja potiče iz Perua, već dugo ima svoje mesto u tradicionalnoj ishrani i medicini. U poslednjih deset godina, njen ugled i popularnost su u značajnom porastu širom sveta, zahvaljujući aktivnoj supstanci makamidima, koji su podložni intenzivnim istraživanjima. Iako su istraživanja pokazala pozitivan uticaj crvene make na zdravlje organizma, stručnjaci još uvek pokušavaju da razumeju detaljne mehanizme koji stoje iza ovih benefita.

Crvena maka u prahu

Crvena maka se dobija iz plodova koji variraju od blago crvenih do tamno crvenih nijansi. Interesantno je da sve boje make potiču od istog semena, ali se različite sorte gaje zajedno. Zlatna maka dominira sa gotovo 60% ukupne proizvodnje, dok crvena čini 25%, a crna samo 15%. Iako se tradicionalno make koristila bez obzira na boju, nedavna istraživanja su otkrila da se sastav i dejstvo makamidima razlikuje od nijanse do nijanse. Kao rezultat toga, na tržištu sada možete pronaći crnu, zlatnu ili crvenu maku, a svaka od njih može delovati na organizam na jedinstven način. Crvena maka često se naziva „maka za žene“, ali takođe može pozitivno uticati na prostatu kod muškaraca.

Crvena maka dejstvo

Crvena maka se preporučuje za regulisanje veličine prostate, što je posebno važno za muškarce starije od 40 godina. Istraživanja su pokazala da crvena maka može smanjiti veličinu prostate, što može pomoći u smanjenju problema kao što su učestalo mokrenje, libido i seksualna funkcija. Iako su istraživanja obavljena u Peruu i na životinjama, mehanizmi delovanja još uvek nisu potpuno jasni.

Crvena maka za žene

Osim prostate, crvena maka takođe ima pozitivan uticaj na gustinu kostiju. Žene u menopauzi često se suočavaju sa smanjenjem gustine kostiju, što ih čini podložnim prelomima i ozbiljnim povredama. Studije su pokazale da crvena maka može povećati gustinu kostiju, iako su i crna i zlatna maka takođe dale pozitivne rezultate.

Crvena maka se takođe preporučuje za poboljšanje raspoloženja i energije, kako kod žena tako i kod muškaraca. Iako su crna i crvena maka obe pokazale dobre rezultate u poboljšanju raspoloženja i energije, crvena maka je često imala nešto bolje ocene. Kada je reč o libido-u, crvena maka se pokazala korisnom kod žena i muškaraca.

Iako crvena maka donosi niz potencijalnih koristi, važno je napomenuti da je reč o suplementu, a da svako telo reaguje drugačije. Nuspojave kao što su gastrointestinalni problemi, alergijske reakcije i promene u hormonalnom statusu su zabeležene, pa je preporučljivo da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što je koristite.

U zaključku, crvena maka je izuzetno zanimljiv suplement sa mnogim potencijalnim koristima za zdravlje. Međutim, dokazi i dalje nisu potpuni, a istraživanja na ljudima izvan Perua su retka. Kao i sa svakim suplementom, važno je da korisnici budu pažljivi i sarađuju sa stručnjacima kako bi se osiguralo da koriste proizvod na najbolji način za svoje specifične potrebe.

 

Riblji kolagen iskustva

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *