Digestal iskustva i Problemi sa Varenjem

Poremećaji enzima pankreasa često uključuju probleme sa proizvodnjom ili funkcijom ovih enzima, što može dovesti do problema sa varenjem i drugih zdravstvenih problema. Neki od uobičajenih poremećaja povezanih sa disfunkcijom enzima pankreasa su pankreatitis, cistična fibroza, kancer pankreasa, insuficijencija pankreasa, egzokrina insuficijencija pankreasa (EPI), Zollinger-Ellisonov sindrom ili autoimunski pankreatitis. Lečenje poremećaja enzima pankreasa obično uključuje rešavanje problema sa varenjem. Tretiranje ovog poremećaja može uključivati terapiju koja zamenjuje ili stimuliše enzime, gde pacijenti uzimaju suplemente enzima pankreasa uz obroke, kako bi pomogli u varenju hrane. Modifikacije u ishrani, kao što je ishrana sa niskim sadržajem masti, takođe se mogu preporučiti da bi se smanjilo opterećenje pankreasa. Neadekvatna ishrana i nezdrav način života često dovode do blažih simptoma koji svakako mogu da onesposobe ljude u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. U ovakve tegobe spadaju osećaj težine u stomaku, nadutost i bol u stomaku, stvaranje gasova, mučnina i mnoge druge posledice nepravilne ishrane. U internet diskusijama, korisnici izražavaju zadovoljstvo efektima koje postiže Digestal Galenika, preparat koji ublažava navedene tegobe.

Digestal – Pomoć za Probleme sa Varenjem

Prema rečima proizvođača, Digestal je suplement u vidu gastrorezistentnih tableta koji može dovesti do ublažavanja i korigovanja poremećaja u varenju, koji su nastali zbog oslabljene funkcije pankreasa. Ovaj preparat preporučuju neki lekari, kao najefikasnije sredstvo kod poremećaja rada pankreasa i stanja posle hirurških intervencija na želucu, pankreasu, tankom crevu i žučnoj kesi. Digestal gastrorezistentne tablete sadrže enzime pankreasa (proteolitičke enzime, amilolitičke enzime i lipolitičke enzime) koji su neophodni za varenje belančevina, masti i ugljenih hidrata, što će reći sastojaka svakodnevnog unosa hrane.

U ostale sastojke suplementa Digestal ulaze i ekstrakt goveđe žuči, saharoza, anjonski polimeri metakrilne kiseline i njenih estara, sredstvo za povećanje zapremine – mikrokristalna celuloza, stabilizator – polivinilpirolidon K-25, sredstvo protiv zgrudvavanja – talk, stabilizator – magnezijum-stearat, sredstvo za glaziranje- makrogol 6000, korigens ukusa – vanilin i emulgatore- E 171, E 172. Na sajtu Hiper.rs, korisnici tvrde da je emulgator E171, tačnije titanijum-dioksid, zabranjen nakon sto je potvrđeno njegovo kancerogeno dejstvo.

  • Sadrži nedozvoljeni emulgator E171 – titanijum-dioksid

Naime, u januaru 2021. godine, Evropska komisija za bezbednost hrane donela je propis kojim se zabranjuje upotreba ovog aditiva u hrani, a proizvođačima je određeno šest meseci prilagođavanja, kako bi ovaj aditiv zamenili odgovarajućom supstancom. Titanijum-dioksid se nalazi u svim oblogama za tvrde i meke neprovidne kapsule,jer ovaj pigment omogućava neprozirnost filma kojima se oblažu tablete. Na istom portalu, neki korisnici napominju da su posle mukotrpne potrage za sredstvom koje će ublažiti bolove u stomaku, spas pronašli u Digestalu. Takođe, tvrde da ovaj suplement rešava probleme sa probavom, a neki ističu da su upotrebom Digestala ublažili probleme sa hemoroidima.

Kako deluje Digestal?

Tablete Digestal obložene su acidorezistentnim omotačem koji ostaje nerazložen u kiseloj sredini želuca, a razloži se kada proizvod dospe u tanko crevo, tvrdi proizvođač. Oslobađanje aktivnih sastojaka i njihovo delovanje počinje odmah po rastvaranju acidorezistentnog omotača.

Digestal poboljšava kvalitet varenja i otklanja tegobe izazvane unosom masne hrane. Takođe, omogućava potpunije iskorišćavanje hranljivih materija koje se svakodnevno unosimo, i umanjuje digestivni stres. Preporučena doza je uzimati tri gastrorezistentne tablete tri puta dnevno, u toku ili neposredno posle obroka. Tablete treba progutati cele, nesažvakane, sa malo tečnosti. Preporučena dnevna doza ne sme se prekoračiti, da bi se sprečili eventualni neželjeni efekti. Digestal gastrorezistentne tablete ne smeju koristiti osobe koje su alergične na bilo koji sastojak preparata, dijabetičari, ili osobe sa oslabljenom funkcijom jetre ili bolestima žučnih puteva.

Ukoliko se prekorači dozvoljena količina unosa Digestala, može doći do ubrzane pasaže stolice i dijareje, povećane vrednosti mokraćne kiseline u krvi i urinu. Kod dece sa cističnom fibrozom, veće doze Digestal gastrorezistentnih tableta mogu da dovedu do nastanka fibroznih struktura u debelom crevu.

Digestal iskustva

Forumaši komentarišu da je Digestal jedno od najboljih sredstava za olakšanje varenja i digestivnih problema u toku sezone praznika, kada se po pravilu unosi jaka, masna i obilna hrana. S obzirom na to da olakšava varenje, neki korisnici saopštavaju da su suplement Digestal pokušali da upotrebljavaju kao sredstvo za mršavljenje, iako ne služi u te svrhe. Pritom, naglašava se da pacijenti sa digestivnim problemima, i tegobama izazvanim poremećajem u lučenju enzima pankreasa, ovaj suplement konzumiraju po preporuci lekara. Pošto se radi o preparatu domaćeg proizvođača, on se može naći u skoro svim apotekama u zemlji, po povoljnoj ceni. Pakovanje Diestala sadrži 20 tableta. Ukoliko se uzima u kombinaciji sa preparatima koji sadrže gvožđe, može da dovede do slabljenja njihove apsorpcije. Terapijska aktivnost Digestala može biti smanjena ako se kombinuje sa antacidima koji sadrže kalcijum i magnezijum.

DIGESTAL – PREDNOSTI:

  • Pomaže kod digestivnim smetnji
  • Preporučuju ga i lekari
  • Pomaže kod poremećaja enzima pankreasa
  • Povoljna cena

DIGESTAL – NEDOSTACI:

  • Sadrži nedozvoljeni emulgator E171 – titanijum-dioksid
  • Ne smeju ga koristiti osobe koje su alergične na bilo koji sastojak preparata

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *